Overzicht dorpen

11 dorpen

Kaag en Braassem is een gemeente bovenin de provincie Zuid-Holland en ontstaan in 2009, door samenvoeging van gemeenten Alkemade en Jacobswoude. De gemeente bestaat uit 11 dorpen.Bilderdam

Bilderdam is de kleinste kern van de gemeente Kaag en Braassem.


Rijnsaterwoude

Rijnsaterwoude is gelegen aan de oostelijke zijde van de gemeente. Het dorp ligt als een lint langs de Herenweg. Het is omgeven door water.


Oude Wetering

Deze dorpskern is samen met Roelofarendsveen de grootste van Kaag en Braassem. Het dorp komt als eerste in 1342 in de boeken voor en richt zich in die tijd op de visserij en zeilvaart.Nieuwe Wetering

De naam Nieuwe Wetering wordt in 1342 samen met Rijpwetering en Oude Wetering voor het eerst genoemd. Tegenwoordig ligt het dorp ten westen van de snelweg A4. Tussen de A4 en het dorp is de HSL aangelegd en ten westen van het dorp ligt een tuinbouwgebied.


Woubrugge

Het dorp Woubrugge ligt ten zuiden van Roelofarendsveen en grenzend aan het Braassemermeer.


Leimuiden

Leimuiden is een van de grotere dorpen in de gemeente Kaag en Braassem en wordt omringd door water.Oud Ade

Oud Ade is het jongste dorp van de voormalige gemeente Alkemade. In 1731 stonden er pas drie boerderijen. Inmiddels is het inwonertal flink gegroeid in het dorp dat in het westen van de gemeente ligt, vlakbij Rijpwetering.


Kaag

Kaag is waarschijnlijk de oudste van alle dorpskernen in Kaag en Braassem en ligt in het noordwesten van de gemeente. Kaag komt van het woord 'kaghe', dat buitendijks land betekent en al in 1308 voorkwam.


Roelofarendsveen

Niet lang nadat in 1342 de dorpen Rijpwetering, Oude Wetering en Nieuwe Wetering hun naam kregen, ontstond het dorp Roelofarendsveen.Rijpwetering

De naam Rijpwetering komt voor het eerst voor in 1342. Van oorsprong was het dorp gericht op veeteelt en nog steeds vindt u er diverse veehouderijen. De bebouwing vormt net als in Nieuwe Wetering een langgerekt lint.


Hoogmade

Het dorp Hoogmade ligt aan de zuidkant van de gemeente Kaag en Braassem naast Woubrugge. Hoogmade heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan het relatief hooggelegen land met een open karakter.


Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie? Neem hier een kijkje.


Bekijk de toeristeninformatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 


Naar bereikbaarheid

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?


www.kaagenbraassem.nl