Genieten op de Kagerplassen en het Braassemermeer

Buitenkaag, Kaag, Kaag en Braassem, Roelofarendsveen, Oude Wetering
Leven met water,

Genieten op de Kagerplassen en het Braassemermeer

Kaag en Braassem is een gemeente vol met vaarten, plassen en meren. Varen, zwemmen en vissen, het kan er allemaal.

Kagerplassen

Centraal in de Randstad, tussen Noordwijk, Amsterdam en Leiden, vindt u watersportgebied de Kagerplassen. Aan de Kagerplassen liggen Buitenkaag en Kaageiland. Zodra u met het pontje overvaart naar Kaageiland, waant u zich in een andere wereld. Door de vele oude pandjes is het alsof de tijd heeft stilgestaan in dit unieke watersportdorpje. De Kagerplassen zijn een eldorado voor liefhebbers van zeilen, kanoën, roeien, waterskiën, schaatsen en vissen. In totaal zijn meer dan 150 open boten te huur. Hoewel de mogelijkheden voor watersportactiviteiten enorm zijn, ademt de Kaag rust uit door de prachtige vergezichten over water en weide. U kunt prinsheerlijk plaatsnemen op een van de terrassen. Verder zijn er diverse restaurants, een vaarschool, een speeltuin en overnachtingsmogelijkheden. Bij het pontveer staan in het seizoen zilveren fietsen die u gratis kunt gebruiken voor een fietstocht op het eiland.

Braassemmermeer

Een van de juweeltjes van Kaag en Braassem is het Braassemermeer. Dit meer heeft een wateroppervlak van 425 hectare en prachtige oeverlanden. Een fantastische plek om te varen. Het Braassemermeer is vooral bij zeilers populair, maar is tevens een belangrijke doorgaande (staande mast)route. In het gebied is op sommige plaatsen een vergunningsplicht voor motorvaart van toepassing. Specifieke informatie over watersport staat op de ANWB waterkaart ‘H’. Daarnaast kunt u de recreatiekaart van de gemeente Kaag en Braassem gebruiken, met vaarroutes en informatie over waterrecreatie in de gemeente.

Noorderhem

Ook de Noorderhem, een beschermd natuurgebied, is een mooi voorbeeld van natuurlijk schoon. De Zuiderhem heeft dertig aanlegplaatsen voor de pleziervaart. Douches, toiletten, afvalbakken, speeltoestellen en een terreinbeheerder; alle ingrediënten voor een aangenaam en comfortabel kort verblijf. Verder ligt het water in de doorvaart van de Rijn naar de Westeinder- en Kagerplassen en biedt de plas genoeg ruimte voor wedstrijden en recreatievaart.

Uniek vaargebied

De Wetering is de noordelijke doorvaart naar de Ringvaart. Via het sluisje in het noordwesten van de plas vaart u Roelofarendsveen in. Achter het sluisje begint de Natte Polder. U vaart daar midden in het tuinbouwgebied van Roelofarendsveen, met poldersloten, vennen en polderlandschappen. De vele bruggetjes maken het plaatje compleet. U kunt dit gebied doorkruisen met een eigen of een gehuurde boot. Vaar bijvoorbeeld een de Tulpenroute, u bekijkt Roelofarendsveen op een unieke manier.

Kanoroutes

Het waterrijke landschap van Kaag en Braassem leent zich uitstekend voor een kanotocht. Bij de VVV en bij kanoverhuurbedrijven zijn routebeschrijvingen verkrijgbaar, variërend in lengte van 15 tot 35 kilometer. Tot de routes behoren de route Rijn – Meije, route Kaag en Braassem, route Rijnland, route Braassem – Drecht en route De acht van de Aar. Bekijk onze kanoroute.

Vaarplanner Groene Hart

De vaarplanner is een handig hulpmiddel om de omgeving per boot te verkennen. Hierop zijn niet alleen de vaarwegen in kaart gebracht, maar ook de toeristische topics. De Vaarplanner is gratis verkrijgbaar bij VVV-kantoren, jachthavens en het gemeentehuis.

Zwemmen en vissen

De waterkaart voor Kaag en Braassem is af te halen bij de gemeente. Hierop staan alle locaties voor recreatie aan, op en in het water. Langs de waterkant kunnen fietsers, wandelaars en sportvissers plezierig recreëren en in alle rust genieten van de ruimte.


Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie? Neem hier een kijkje.


Bekijk de toeristeninformatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 


Naar bereikbaarheid

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?


www.kaagenbraassem.nl