Jachthaven “De Brasem” bij het scheiden der seizoenen

071 -3312664
Dorpskernen, Leven met water,

Jachthaven “De Brasem” bij het scheiden der seizoenen

Jachthaven de Brasem is al jaren een begrip langs het Braassemermeer in Oude Wetering. Paul Graafland bracht hen begin november een bezoekje en sprak met de havenmeester Ada en Theo Winnubst.

Het is lekker weer in Oude Wetering. We worden vriendelijk ontvangen door Ada en Theo Winnubst, de twee havenmeesters van Jachthaven “De Brasem”. Heerlijk, ons interview in november, in het zonnetje! Nog steeds iets te warm voor de tijd van het jaar bij Plantage 37.

Rond 2010 hebben Ada en Theo het stokje overgenomen van hun voorgangers waaronder de legendarische “Piet Olijerhoek”. Zij zijn zzp’ers die onder contract staan bij het bestuur van Jachthaven de Brasem N.V. Sinds die tijd heeft de haven een ware metamorfose ondergaan. Het is steeds meer een passantenhaven geworden door de toename van het aantal ligplaatsen en de prachtige lange nieuwe steigers van duurzame materialen. De haven voorziet in meer dan honderd vaste ligplaatsen. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er maar liefst negenhonderd palen geslagen. Een golfbreker complementeert het geheel sinds 2014.

Havenmeester van het Jaar

Ada en Theo hebben duidelijk hart voor de zaak, gezien het aantal positieve reacties op sociale media. Zij zijn zeer servicegevoelig, vullen elkaar aan, staan altijd klaar voor hun klanten en vinden het heerlijk om hulp in nood te bieden. Bootjes met pech worden gewoon van de plas opgehaald als het nodig is. Zieke aan boord? Geen probleem want Theo brengt ze naar een arts of het ziekenhuis. Het sanitair is bij deze haven heel dik in orde, verdient een schoonheidsprijs en is zo te zien nog beter verzorgd dan thuis. Het is geen wonder dat ze van de KNMC het schildje met “Havenmeester Van Het Jaar” hebben mogen ontvangen. Je krijgt hier als passant nog net geen ontbijt op bed.

Ook hebben wij zelden zulke schone steigers mogen aanschouwen. Het lijkt of de vogels hier ondersteboven vliegen. ‘Je bent gastheer, steun en toeverlaat, praatjesmaker en weldoener tegelijk,’ lacht Theo terwijl wij een pot met augurken in onze handen gedrukt krijgen. Iedere passant krijgt zo’n pot van Ruiten Foodpack. Een erg leuke geste. Theo: Het wifinetwerk is van prima kwaliteit en gratis. Er is pas geschilderd zodat alles een goede aanblik heeft. Direct naast de haven is restaurant “De Gekroonde Brasem”.  Er zijn winkels en een supermarkt op loopafstand.

Zijn er de afgelopen jaren veel veranderingen in de watersport geweest? ‘Ja brugbediening is er niet op vooruitgegaan. Beperkingen voor pleziervaart en als er een brug stuk is, loopt het hier vol. De staande mastroute is voor ons trouwens van levensbelang.’

Als je hier rondom de Braassemermeer iets zou willen verbeteren waar denk je dan aan? ‘Er zouden wel wat meer activiteiten mogen plaatsvinden. Ten opzichte van Friesland of de Maasplassen is hier in Zuid-Holland nog wel een flinke inhaalslag te maken.’

Nog een paar foto’s met de drone, een bakkie koffie en dit korte maar gezellige informatieve onderhoud is weer aan z’n eind. Welkom bij Ada en Theo. Nog even overwinteren.

Paul Graafland


Foto's

Contactgegevens

Jachthaven De Brasem

Plantage 37
2377 AB Oude Wetering
071 -3312664
Stuur e-mail
Bekijk website
Jachthavens, Dorpskernen, Leven met water,

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie? Neem hier een kijkje.


Bekijk de toeristeninformatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 


Naar bereikbaarheid

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?


www.kaagenbraassem.nl