Veender- en Lijkerpolder: One man down

Roelofarendsveen
Polders,

Veender- en Lijkerpolder: One man down

Op deze plek maakte een Engelse piloot in de 2e wereldoorlog een noodlanding. Hij landde tussen een chrysantenteelt en werd gered door twee polderinwoners. De achtervolgende Duitsers verdwaalden in de polder met de vele veenakkers.

In de Tweede wereldoorlog, in het najaar van 1944, maakte een Engelse piloot aan de oostkant van de Veender- en Lijkerpolder buiten de bedijking (waar nu de Noorderhemweg is) een noodlanding op één van de vele veenakkers. Hij landde tussen de chrysanten die daar geteeld werden. Twee oplettende polderinwoners (Johan Bakker en Arie van Velzen) zagen het gebeuren. Ze aarzelden geen moment, spoedden zich naar de veenakker en redden de piloot uit zijn benarde positie. Ze verborgen de parachute en Arie van Velzen gaf de piloot zijn overall. Zo konden ze de piloot in camouflage meenemen naar een veiliger heenkomen. Ze waren net op tijd. De achtervolgende Duitsers kwamen te laat en raakten verstrikt in het veen: ze zagen door de veenakkers de waterweg niet meer. De Engelse piloot dook met hulp van de bewoners tijdelijk onder in een schuur en werd later door de gebr. van der Meer (transporteurs) het land uit gesmokkeld.  

De Engelse piloot was niet de enige die ondergedoken zat. Ook veel jongemannen uit de gemeente werden gedwongen zich schuil te houden om te ontkomen aan de Duitse razzia’s. Jonge mannen die niet onderdoken of ontdekt werden, werden zonder pardon op transport gezet naar Duitsland en daar te werk gesteld. 


Dit verhaal is onderdeel van de Tulpenroute. Een vaartocht vol verhalen over de bloeiende polder. De Tulpenroute is gratis. De routekaart vindt u op deze website of bij één van onze toeristeninformatiepunten, nabij gelegen horeca of jachthavens.


De Tulpenroute in Roelofarendsveen wordt mogelijk gemaakt door lokale ondernemers. Dit verhaal wordt u aangeboden door: Wijsman Benzine BV.


Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie? Neem hier een kijkje.


Bekijk de toeristeninformatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 


Naar bereikbaarheid

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?


www.kaagenbraassem.nl