Aanbieders

Open Monumentendag Kaag en Braassem

Van: 09-09-2017
Tot: 10-09-2017
Kaag en Braassem
Cultureel, Cultuurhistorisch

Open Monumentendag Kaag en Braassem

Tijdens Open Monumentendag 9 en 10 september openen verschillende monumenten in Kaag en Braassem hun deuren. Neem eens een kijkje! 
De beheerders vertellen u graag de verhalen achter hun prachtige, historische panden.

Thema 2017: Boeren, burgers en buitenlui

Voor Open Monumentendag 2017 is als thema gekozen: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

‘Boeren, burgers en buitenlui’, dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen en molens via markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

Meer informatie?

In de voorafgaande maanden voor de Open Monumentendag worden de deelnemende monumenten bekend gemaakt. Houd deze pagina in de gaten en volg onze Facebookpagina Rondom Kaag en Braassem voor het laatste nieuws.


Programma

De mooiste en leukste monumenten in Kaag en Braassem openen hun deuren dit monumentenweekend. Hieronder vind je de monumenten die nu al aangegeven hebben open te zijn. Het programma wordt regelmatig aangevuld t/m eind augustus. Klik op de titel van een monument om nog meer over dit monument te lezen.

De Kaagse Boer - Monumentale boerderij, Kaasmuseum en Kaaswinkel
Julianalaan 29, Kaag
Open ZA en ZO 10.00 – 18.00 uur

Museum en boerderij. Oude kaasmakerij uit 1850 met klein museum. Alles rondom kaasmaken. Ook uitleg speciaal voor kinderen. Informatiepunt – Recreatiekrant en folders over Kaag en Braassem verkrijgbaar. Ook de Leidse Open Monumenten fietsroute loopt langs deze boerderij.
                   

Vrouw Vennemolen - Molen
Leidseweg 3, Oud Ade
Open ZA 10.00 - 17.00 uur

Deze poldermolen is te bezichtigen onder leiding van molenaar Hans Lippens. Rondleidingen mogelijk. De molen draait bij voldoende wind. De Vrouw Vennemolen is een van de mooiste wipmolens van het Rijnland en van oorsprong vroeg-17e eeuws. De Vrouw Vennemolen ligt samen met de Kaagse Boer (Kaageiland) op de fietsroute van de Leidse Monumentendagen.
  

Woudse Dom - Religieus erfgoed
Herenweg 26, Rijnsaterwoude
Open ZA 9.30 - 16.30 uur

Tijdens de rondleidingen, die op 9 september worden gegeven, wordt over de lange historie van de Woudse Dom verteld. Het jaar 1573 is zeker ook bijzonder. De toenmalige pastoor Johannes Snoeckaart besluit dan met een deel van de parochianen over te stappen naar het Protestantisme. Sinds 2001 staat links voor de Woudse Dom een beeld ter herinnering aan priester Hendrik. Naast priester was hij tevens een pionier en ontginner van drassige land in onze regio. In 1113 vertrok hij naar Noord Duitsland (omgeving Bremen) om ook daar met succes het drassige land rond de rivier de Elbe te ontginnen. Ook dorpshuis 'Het Schoolhuis' dat zich direct aan het Domplein bevindt zal op 9 september open zijn voor een consumptie.      
    
Activiteiten: Rondleidingen met aandacht voor de vele historische details. Op 9 september zijn hand-outs beschikbaar met verdere interessante wetenswaardigheden rondom de Woudse Dom. Tevens zal mevr. Bets van Os een aantal van haar schilderijen tentoonstellen. Ook wordt 's middags het orgel bespeeld door de vaste organist dhr. Cock Zwaan die o.a muziekstukken van J.S. Bach ten gehore zal brengen. Tijdstippen bespelen orgel - 14:30 en om 15:30 uur.
 

Sint- Bavo Kerk Religieus erfgoed
Leidse weg 4, Oud Ade
Open ZA 10.30 - 15.30 uur

Deze kerk werd in 1868 gebouwd en is een van de weinige kerken van architect H.J. van den Brink die nog bestaat. Deze rooms-katholieke kerk is alleen zaterdag open voor bezichtiging. 
 

R.K.Kerk O.L.Vrouwe Geboorte - Religieus erfgoed
Pastoor van der Plaatstraat 17, Rijpwetering
Open ZA 10.30 - 15.30 uur

Kort na oprichting van de parochie Onze Lieve Vrouw Geboorte in 1858 werd gestart met de bouw van de rooms-katholieke Onze Lieve Vrouw Geboortekerk in Rijpwetering. Op 20 september 1860 werd de kerk ingewijd door de Haarlemse bisschop F.J. van Vree. Deze kerk is alleen zaterdag open voor bezichtiging. 
 

Boerderij Buitenverwachting - Boerderij
Vlietkade 2, Hoogmade
Open ZA 11.00 - 17.00 uur

Boerderij Buitenverwachting is gebouwd in 1862. Tegenwoordig is de boerderij een biologische melkvee boerderij. Ook zijn er produkten zoals diverse soorten vlees, melk, eieren, vergeten groenten uit de experimentele zelfpluk moestuin of wol van de schapen te koop.  De boerderij is zaterdag geopend en er kan in de voormalige huisstal worden rondgekeken.

 

Lakenvelder Boerderij Zijleinde Boterhuispolder - Boerderij
Zijldijk 8, Warmond
Open ZA 11.00 - 17.00 uur

Bij het thema 'Boeren, burgers en buitenlui' horen natuurlijk ook het Hollandse boerenleven. En waar kan je dat beter beleven dan op een lakenvelderboerderij, kom alles te weten over dit oer-hollandse runderras. De open monumentendag 9 september valt dit jaar samen met de open dag van boerderij de Boterhuispolder. 
 

De Dorpskerk - Religieus erfgoed
Dorpsstraat 49, Leimuiden
Open ZA 10.00 - 16.00 uur

De uitgebreide historie met uitleg van de kerk is beschreven in het boekwerkje “De Dorpskerk te Leimuiden” dat op de website van de kerk staat en tijdens de Open Monumentendag verkrijgbaar is in de kerk.

 

RK St. Jan de Doperkerk - Religieus erfgoed
Willem van der Veldenweg 24, Leimuiden
Open ZA en ZO 12.00 - 16.00 uur (bij openstelling staat een bord op de brug van de kerk)

In de kerk is er tijdens dit weekend altijd iemand aanwezig die u alles kunt vertellen over de kerk. Ook zijn er flyers beschikbaar met informatie over de kerk.

 

 

Historische wandelingen

Er worden dit open monumentenweekend ook een aantal historische wandelingen georganiseerd, die zeker de moeite waard zijn om aan mee te doen.

Stiching Oud Alkemade    Stichting Oud Alkemade biedt twee wandelingen daarvan aan. Op zaterdag een wandeling door Roelofarendsveen (aanvang 12.30 uur) en zondag een wandeling door Oude Wetering (aanvang 11.30 uur) vanaf het museum Saskia van Uylenburchlaan in Oude Wetering. De zondagswandeling is net op tijd terug voor de opening van de nieuwe tenoonstelling van het museum; 'Grote Gezinnen' (om 14.30 uur).
Kosten voor een wandeling is € 6,- p.p. Aanmelden voor de wandeling kan via webredactie@rondomkaagenbraassem.nl (o.v.v. Historische wandeling Roelofarendsveen of Oude Wetering). Bij minder dan 12 deelnemers gaat de wandeling niet door (deelnemers krijgen hiervan op tijd bericht).

Kaageiland   Albert Strijk, geboren en getogen op Kaag, neemt je tijdens een prachtige wandeling op zaterdag mee in de geschiedenis van dit pittoreske poldereiland. Ook komt de wandeling langs kaasboerderij de Kaagse Boer, waar uitleg over kaas wordt gegeven. De wandeling duurt circa 2 uur en start om 14:00 uur bij de pont op Kaageiland.  Kosten zijn € 8,50,- p.p. (rondleiding + excursie kaasboerderij). Aanmelden voor de wandeling kan via webredactie@rondomkaagenbraassem.nl (o.v.v. Historische wandeling Kaag). 

Woubrugge    Ook in Woubrugge kan je terecht voor een historische wandeling. Aan de hand van een boekje (€5,-) loop je een kleine rondwandeling en wordt je gewezen op bijzondere panden en andere zaken.
De boekjes zijn op zaterdag te koop bij bakker Tijsterman aan de Comriekade (langs het water) of in Museum van Hemessen tijdens opening (openingstijden van museum tijdens open monumentendagen zijn nog niet bekend).
 


Voor monumenteigenaren

Als u wilt deelnemen en uw monument op één of beide dagen wilt openstellen, dan kunt u zich daarvoor tot uiterlijk 18 augustus inschrijven. Dit doet u door een mail te sturen naar webredactie@rondomkaagenbraassem.nl met daarin de volgende informatie:
- naam en adres monument 
- uw telefoonnummer
- omschrijving van het monument
- welke dag(en) geopend
- openingstijden
- eventuele activiteiten/rondleidingen bij het monument
- een aantal foto’s (groter dan 1MB)
- een aantal leuke (korte) weetjes over het monument

Wij danken u alvast voor uw deelname.


Bezoekt u Kaag en Braassem als toerist en wilt u meer informatie? Neem hier een kijkje.


Bekijk de toeristeninformatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 


Naar bereikbaarheid

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?


www.kaagenbraassem.nl