Kaag & Braassem Promotie

Open Monumentendag Kaag en Braassem

Van: 08-09-2018
Tot: 09-09-2018
Kaag en Braassem
Cultureel, Cultuurhistorisch

Open Monumentendag Kaag en Braassem

In het weekend van 8 en 9 september is het Open Monumentendag. In navolging op het kleine succes in 2017, wil Kaag en Braassem deze speciale dag nog meer op de kaart zetten. Het is de bedoeling om dit te doen door op zaterdag 8 september routes uit te zetten tussen de deelnemende monumenten.

Thema 2018: Europa

De bezoekers worden die zaterdag o.a. met (historische) voertuigen langs de diverse monumenten geleid. De Open Monumentendag is volgens de landelijke organisatie dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. Met het thema van dit jaar ‘in Europa’, sluit de Open Monumentendag in Nederland aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Meedoen?

De gemeente en Kaag en Braassem Promotie stellen het zeer op prijs als eigenaren van zowel gemeentelijke- als Rijksmonumenten of architectonisch interessante gebouwen bereid zijn hun pand open te stellen. Als u wilt deelnemen en uw monument op één of beide dagen wilt openstellen, dan kunt u zich daarvoor tot uiterlijk 17 augustus a.s. inschrijven. Dit doet u door een mail te sturen naar webredactie@rondomkaagenbraassem.nl.

Meer informatie

In de voorafgaande maanden voor de Open Monumentendag worden de deelnemende monumenten bekend gemaakt. Houd deze pagina in de gaten en volg onze Facebookpagina Rondom Kaag en Braassem voor het laatste nieuws.


Programma

De mooiste en leukste monumenten in Kaag en Braassem openen hun deuren dit monumentenweekend. Hieronder vind je de monumenten die nu al aangegeven hebben open te zijn. Het programma wordt regelmatig aangevuld t/m eind augustus. Klik op de titel van een monument om nog meer over dit monument te lezen. 

 

R.K.Kerk O.L.Vrouwe Geboorte - Religieus erfgoed
Pastoor van der Plaatstraat 17, Rijpwetering
Open ZA 10.30 - 15.30 uur

Kort na oprichting van de parochie Onze Lieve Vrouw Geboorte in 1858 werd gestart met de bouw van de rooms-katholieke Onze Lieve Vrouw Geboortekerk in Rijpwetering. Op 20 september 1860 werd de kerk ingewijd door de Haarlemse bisschop F.J. van Vree. Het kerkgebouw is een rijksmonument.

Deze kerk is alleen zaterdag open voor bezichtiging. 
 

 

Stichting Oud Alkemade - Tentoonstelling Honderd jaar veense veiling EMM
Saskia van Uylenburchlaan 22, Oude Wetering
Open ZA en ZO 14.00 - 17.00 uur

Ter nagedachtenis aan honderd jaar Veiling Eendracht Maakt Macht heeft Oud Alkemade in haar museum aan de  de vroegere veilingzaal uit het oude veilinggebouw aan het Zuideinde zo goed mogelijk nagebouwd in de sfeer van toen. Met zeldzame foto’s en veiling-attributen van vroeger, met als middelpunt de prachtige maquette van de Oude Veense Veiling welke jaren geleden is gemaakt door de Veense kunstenaar Joop Oomen. 

De tenstoonstelling is zowel zaterdag als zondag te bezoeken, entree €3 (donateurs gratis)

 

 

Akkerslootmolen - Poldermolen
Akkerslootpolder 7, Oud Ade
Open ZA 10.00 tot 17.00 uur

Deze molen is alleen op zaterdag te bezichtigen, van binnen en buiten. De molenaar is aanwezig en zal u uitleg geven over deze windmolen, in de polder van het mooie Oud Ade.

 
foto: Tom Kisjes                                foto: René Speur

 

PKN kerk - religieurs erfgoed
Vissersweg 1a, Hoogmade
Open ZA vanaf 9.30 uur en ZO vanaf 11.30 uur

Zaterdag is de kerk de hele dag open, vanaf 9.30 uur. Er zijn rondleidingen mogelijk in de kerk, is er een schilderijen expositie en zijn er i.v.m het 200 jarig bestaan van deze gemeente allerlei activiteiten in en rondom de kerk o.a een braderie.

Zondag 9 sept is de kerk ook geopend vanaf 11.30 uur ook dan zijn er rondleidingen en is de schilderijen te bewonderen.
Het kerkgebouw is van 1729 en is de laatste eeuw in 1954 en 1985 grondig  gerestaureerd. In toenemende mate wordt dit kerkgebouw ook als trouwlocatie gebruikt.

 
 

Grosmolen - Poldermolen
Doespolderweg 4, Hoogmade
Open ZA 10.00 - 16.00 uur

De molenenaar geeft alleen zaterdag bezoekers rondleiding en uitleg. Voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar is het bovenhuis van de molen te bezichtigen. Wist je dat? De Grosmolen is een oude molen uit 1640. Deuren van de ondertoren zitten op zuid en oost wat ongebruikelijk is. Een halfopen schepradkast komt men niet veel tegen.

 
 

Boerderij "De Tocht" - Oude koeienboerderij
Zwarteweg 13, Oud Ade
Open ZA 10.00 - 17.00 uur

Boerderij "De Tocht" is een langhuisboerderij uit 1875, met koeienstal, paardestal, boenstoep, geriefbosje en 'buitenplee'. Sinds 1992 is het een woonboerderij. De bewoner is aanwezig voor informatie. De boerderij is alleen te voet of per fiets te bereiken. Auto's kunnen eventueel parkeren op de parkeerplaats rechts, 100 meter vóór de boerderij.

v

 

Lijkermolen II - Poldermolen
Poeldijk 1, Rijpwetering
Open ZA 10.00 - 16.00 uur

De Lijkermolen 2 is een 12 kantige stenen poldermolen aan de Poeldijk in Rijpwetering. De molenaar is aanwezig en geeft aanwezigen uitleg over de werking van zijn molen.

 

 

Remonstrantse kerk - Religieurs erfgoed
Kerkstraat 41, Oude Wetering
Open ZA 10.00 - 16.00 uur

De kerk is een rijksmonument en dateert vermoedelijk van 1645. Het was een zogenaamde schuurkerk omdat hij van een toen officieel verboden geloofsgemeenschap niet vanaf de openbare weg als kerkgebouw herkenbaar mocht zijn. Er zullen vertegenwoordigers van de gemeente aanwezig zijn om te vertellen over de geschiedenis van de kerk en van de oudste kerkelijke gemeente van Oude Wetering.

 

 

Adermolen - Poldermolen
Aderpolder 3, Rijpwetering
Open ZA 10.00 - 16.00 uur

Let op: Deze molen is alleen bereikbaar per boot!
De molenaar is aanwezig en vertelt je alles over de werking van de molen, de historie en de recente renovatie van enkele jaren geleden.

 

 

Woudse Dom - Religieus erfgoed
Herenweg 26, Rijnsaterwoude
Open ZA 10.00-16.00 uur - ook Het Schoolhuis, direct aan het Domplein, is geopend.

Al in 1049 wordt er over een Kapelletje gesproken op de plek waar nu de Woudse Dom staat. Veel later, zo rond 1500, heeft de Woudse Dom meer haar huidige model gekregen. Op 8 september zijn er korte rondleidingen en hand-outs beschikbaar met verdere wetenswaardigheden over de Woudse Dom. 

Het jaar 1573 is bijzonder. Pastoor Johannes Snoeckaart besluit met een deel van de parochianen over te stappen naar het Protestantisme.

Sinds 2001 staat links voor de Woudse Dom een beeld ter herinnering aan priester Hendrik. Naast priester was hij tevens een pionier en ontginner van drassige land in onze regio. In 1113 vertrok hij naar Noord Duitsland (omgeving Bremen) om ook daar het drassige land rond de rivier de Elbe te ontginnen. In Steinkirchen (D) staat een identiek beeld.

  

Foto's

Belangrijke informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem als toerist en wilt u meer informatie? Neem hier een kijkje.


Bekijk de toeristeninformatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 


Naar bereikbaarheid

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?


www.kaagenbraassem.nl