Kaag & Braassem Promotie

Strontrace van Workum naar Warmond

Van: 22-10-2018
Tot: 24-10-2018
Burg. Ketelaarstraat (Park Groot Leerust) Warmond
Cultuurhistorisch, Sportief en actief
Foto door: Strontrace

Strontrace van Workum naar Warmond

De Strontrace is een zeilwedstrijd voor traditionele platbodems van Workum naar Warmond en weer terug. Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van de wind en van menskracht. Als de wind ontbreekt of verkeerd staat, worden de schepen gejaagd en geboomd. Kom de schippers aanmoedigen bij de start in Workum, het keerpunt in Warmond of langs de route!

Race en Route

De Strontrace start in Workum en voert over het IJsselmeer via de Oranjesluizen in Amsterdam naar Warmond. In Kaag en Braassem aangekomen varen de schepen via de ringvaart, door de Kagerplassen. Bij aankomst in Warmond wordt de stront gelost en na een verplicht rustuur gaan de schepen weer op de terugweg naar Workum. 

Warmond

Naar verwachting komen de eerste strontschepen op dinsdag 23 oktober aan in Warmond om hun vracht af te leveren. Stichting Zeilvaart Warmond organiseert de ontvangst van de strontschepen in Park Groot Leerust, Burg. Ketelaarstraat, Warmond (Bus Connexxion 50, halte De Baan, vanaf Leiden CS). 

De eerste schepen komen daar in de loop van de dag aan en lossen daar de vijf zakken gedroogde koemest die ze in Workum als vracht hebben meegekregen. Pas als de laatste zak op het schelpenpad is gedeponeerd blaast de keermeester het schip af en wordt de aankomsttijd genoteerd. Het eerste schip wordt overigens traditiegetrouw door de burgemeester van Warmond, nu Teylingen, ontvangen en de schipper ontvangt een flesje Kaagwater. Na de ontvangst worden in de theekoepel de vrachtbrieven afgetekend en krijgt de bemanning in de tent van de Stichting Zeilvaart erwtensoep en een broodje worst. Precies een uur na aankomst mag het schip weer vertrekken, terug naar Workum, want pas daar is de uiteindelijke finish van de wedstrijd. De tent is de hele dag en ook op woensdag, als de laatste schepen hun lading komen lossen, open voor een drankje en een hapje. .

Leuk detail wellicht: je kunt de wedstrijd (digitaal) volgen omdat alle schepen een transponder aan boord hebben. Dan weet je dus precies wanneer de schepen hier langs komen of wanneer je richting Warmond moet gaan om de schepen te zien bij het keerpunt. De schepen zijn te volgen via track and trace.

Op www.zeilvaartwarmond.nl vind je alle informatie.

Kijk voor meer informatie over de race op de website van de Strontrace.

Foto's

Belangrijke informatie

Van: aankomsttijden onbekend
Tot: -
Zeilvaart Warmond
www.zeilvaartwarmond.nl

Bezoekt u Kaag en Braassem als toerist en wilt u meer informatie? Neem hier een kijkje.


Bekijk de toeristeninformatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 


Naar bereikbaarheid

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?


www.kaagenbraassem.nl