Kaag & Braassem Promotie

Strontrace van Workum naar Warmond (45e editie)

Van: 22-10-2018
Tot: 24-10-2018
Burg. Ketelaarstraat (Park Groot Leerust) Warmond
Cultuurhistorisch, Sportief en actief
Foto door: Strontrace

Strontrace van Workum naar Warmond (45e editie)

De Strontrace is een zeilwedstrijd voor traditionele platbodems van Workum naar Warmond en weer terug. Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van de wind en van menskracht. Als de wind ontbreekt of verkeerd staat, worden de schepen gejaagd en geboomd. Kom de schippers aanmoedigen bij de start in Workum, het keerpunt in Warmond of langs de route!

Race, route en tussenstop in Oude Wetering

De Strontrace start maandag 22 oktober om 13.00 uur in Workum en voert over het IJsselmeer via de Oranjesluizen in Amsterdam over de Kagerplassen naar het keerpunt Warmond. Daar aangekomen wordt de stront gelost en na twee uur verplichte rust  - een uur langer dan normaal vanwege het lustrum - gaan de schepen weer op de terugweg naar Workum. Heeft de schipper op de heenreis naar Warmond gekozen voor Haarlem, dan gaat hij terug via Amsterdam en andersom. Bij de zwaaikom in Oude Wetering - op de heen- of terugreis - meren de schepen kort even aan om een aantal potten met Veense augurken als retourvracht aan boord te nemen.

2 uur rust in Warmond

Naar verwachting komen de eerste strontschepen op dinsdag 23 oktober aan in Warmond om hun vracht af te leveren. Stichting Zeilvaart Warmond organiseert de ontvangst van de strontschepen in Park Groot Leerust, Burg. Ketelaarstraat, Warmond (Bus Connexxion 50, halte De Baan, vanaf Leiden CS). 
De eerste schepen komen daar in de loop van de dag aan en lossen daar de vijf zakken gedroogde koemest die ze in Workum als vracht hebben meegekregen. Pas als de laatste zak op het schelpenpad is gedeponeerd blaast de keermeester het schip af en wordt de aankomsttijd genoteerd. Het eerste schip wordt overigens traditiegetrouw door de burgemeester van Warmond, nu Teylingen, ontvangen en de schipper ontvangt een flesje Kaagwater. Na de ontvangst worden in de theekoepel de vrachtbrieven afgetekend en krijgt de bemanning in de tent van de Stichting Zeilvaart erwtensoep en een broodje worst.
Precies twee uur na aankomst mag het schip weer vertrekken, terug naar Workum, want pas daar is de uiteindelijke finish van de wedstrijd. De tent is de hele dag en ook op woensdag, als de laatste schepen hun lading komen lossen, open voor een drankje en een hapje.

Volg de schepen 

Leuk detail wellicht: je kunt de wedstrijd (digitaal) volgen omdat alle schepen een transponder aan boord hebben. Dan weet je dus precies wanneer de schepen aanmeren in Oude Wetering of wanneer je richting Warmond moet gaan om de schepen te zien bij het keerpunt.

De schepen zijn te volgen via track and trace.

Op www.zeilvaartwarmond.nl en op www.zeilvracht.nl vind je alle informatie.

Foto's

Belangrijke informatie

Van: aankomsttijden onbekend
Tot: Zie track and trace link in tekst
Zeilvaart Warmond
www.zeilvaartwarmond.nl

Bezoekt u Kaag en Braassem als toerist en wilt u meer informatie? Neem hier een kijkje.


Bekijk de toeristeninformatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 


Naar bereikbaarheid

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?


www.kaagenbraassem.nl