Vroeger was alles ...

Van: 08-07-2022
Tot: 16-10-2022
Op locatie in Leimuiden, Oud Ade en Roelofarendsveen Oud Ade, Roelofarendsveen, Leimuiden
Cultureel, Cultuurhistorisch

Vroeger was alles ...

Nieuwe verhalen in 2022!

Vroeger was alles… je hoort het zo vaak. Maar wat weten we eigenlijk van vroeger? Als je rondkijkt in je eigen gemeente, besef je dat vroeger vol met verhalen zit. 

De kaartverkoop is al begonnen, het schrijven is hard onderweg en de keelbanden worden stevig gesmeerd! De verhalenvoorstellingen van “Vroeger was alles…” zijn weer terug. Deze zomer op twee locaties, namelijk het Ghoybos in samenwerking met het ghoyhuys in Oud Ade en bij ’t Veen eten & drinken in Roelofarendsveen. En na de zomer is er een voorstelling in partycentrum Keijzer in Leimuiden. We spelen maar 6 keer dit jaar, waarvan 4 avonden en 2 middagen, dus volop keus. Kaartjes zijn vanaf nu te koop via www.vroegerwasalles.nl en op = op!
 

“De afgelopen twee jaar was het heerlijk om te doen!” Patrick Deters, die zich verhalenverteller van dienst noemt, kijkt met veel plezier terug op de laatste twee jaren. “In 2020 was het heel spannend om te organiseren met alle regels, maar gelukkig mochten we buiten veilig de voorstellingen doen. In 2021 mocht iedereen weer op vakantie, dus was er iedere avond weer een verrassing wie nog niet last-minute van huis was. Maar iedere avond in de laatste twee jaar was enorm leuk om te doen. Ik heb echt mooie verhalen kunnen vertellen over bijvoorbeeld het ontstaan van Kaageiland of het VOC schip De Leimuiden, de bekende Woubrugse veldwachter Otto Cornelis van Hemessen, maar ook over Alkemade’s eerste burgemeester Pieter van Veen of de bekende Veender Jan de Strijker. Stuk voor stuk mooie verhalen om te vertellen op basis van heel veel onderzoek van de drie historische verenigingen en stichtingen in de gemeente.” Hij maakt dankbaar gebruik van al het werk wat vrijwilligers van die organisatie verzamelen.
 

“Kijk, de avonden zijn echt een feestje. Ik vind dat enorm leuk om te doen. Als organisator mag je de mensen verwelkomen bij een leuk avondje uit. Bij binnenkomst krijgt iedereen een koffie of thee en dan begin ik te vertellen! En dan probeer ik per avond vijf of zes grotere verhalen te vertellen over alle uithoeken van de gemeente. Dus zowel vanuit het oude Woubrugge & Hoogmade, vanuit Leimuiden & Rijnsaterwoude en vanuit het oude Alkemade. Onze gemeente is natuurlijk een samenraapsel van voorheen kleine gemeentes en daar maak ik mooie gebruik van om mijn verhalen wat te verdelen. Het zijn ook altijd verhalen over mensen, gebouwen en gebieden, zodat er altijd voor iedereen wat in zit. Het leuk is ook dat verhalen over mensen altijd uitnodigen tot meer vertellen. Zeker als je verhalen vertelt over mensen die mensen nog herinneren. Zoals vorig jaar Jan de Strijker, de magnetiseur die het mooie weer tijdens de kermis in de Veen op zijn naam heeft staan. Of Jaap Kinkel, een voormalig schipper van het veer op het Paddegat in Woubrugge. Dat zijn altijd leuke momenten. Maar mijn oudste verhalen die ik vertel gaan terug tot 823! En toen was er nog geen Alkemade. Maar er bestond waarschijnlijk wel een kleine nederzetting die Jacobswoude heette, maar dat heb ik al eens verteld.”
 

Dit jaar staat Deters niet alleen in het Ghoybos met de voorstellingen. “Nee, ik heb vorig jaar al twee uitstapjes gedaan naar een avondje in ’t Veen in Roelofarendsveen en Partycentrum Keijzer in Leimuiden. Het Ghoybos blijft echt een bijzondere plek, want één, hoeveel bos hebben we nou in Kaag & Braassem? En twee, het blijft bijzonder om verhalen te vertellen met het geruis van de wind, HSL en A4 op de achtergrond, terwijl de vogels om je hoofd vliegen en er af en toe een muisje over de grond rent. Toch kreeg ik ook vragen of mensen op andere plekken konden komen, dus dat heb ik vorig jaar voor het eerst gedaan. En dit jaar weer. Dus we staan twee avonden en een middag in het Ghoybos, twee avonden bij ’t Veen en één middag bij Keijzer. En bij de twee buitenlocaties (Ghoybos en ’t Veen, red.) is er ook een backup mogelijkheid binnen. Want het blijft zomer in Nederland, dus een droogweer garantie ga ik niet afgeven!” Volgens een lachende Deters.
 

“En nee, ik vertel lekker nog niets over de avond zelf, daarvoor moet je echt zelf komen kijken!”.
 

Kaartjes kosten 14,- euro en zijn te bestellen op www.vroegerwasalles.nl. Er wordt gespeeld op: 30 juni en 14 juli in ’t Veen Eten & Drinken, op 8 juli, 14 juli (matinee) en 21 juli in het Ghoybos en 16 oktober (matinee) bij Partycentrum Keijzer. De normale voorstellingen beginnen om 20.00 uur en de matinees om 15.00 uur.

Foto's

Belangrijke informatie

Van: 20:00 uur (avond) 15:00 uur (matinee)
Tot:
14
www.vroegerwasalles.nl

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie? Neem hier een kijkje.


Bekijk de toeristeninformatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 


Naar bereikbaarheid

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?


www.kaagenbraassem.nl