Kaag & Braassem Promotie

Ontmoet de Molenaar

Kaagerpolder
Kaag
071 331 3737
Educatief, Groepen,

Ontmoet de Molenaar

Molenaar Jan Verhaar, molenaar van de Kagermolen stelt zijn molen regelmatig open voor kleine gezelschappen. Neem een kijkje en kom achter het verhaal van deze 17e eeuwse wipmolen.

“Mijn vader heeft mij de eerste kneepjes van het vak bijgebracht”

“Ik kom uit een echt molenaarsgeslacht, of liever: een molenmakerssgeslacht. Mijn opa heeft in Oud Ade nog een molenmakersbedrijf gehad, mijn vader was molenmaker en mijn moeder was de dochter van een molenmaker. Het is eigen­lijk een wonder dat ik niet zelf molen­maker ben geworden.”

De Kagermolen kent hij nog uit zijn kindertijd. "Ik ben geboren en getogen op Kaageiland en was twaalf toen mijn vader deze molen onder zijn hoede kreeg. Dat was in 1955. Ik was daar vaak te vinden, ’s avonds moest ik mijn vader wel eens eten brengen. Mijn vader heeft mij de eerste kneepjes van het vak bijgebracht. Het was voor mij een groot geschenk toen de molen in 2002 weer vrijkwam omdat de vorige molenaar ermee stopte. De Kager heeft voor mij speciale betekenis omdat hij op Kaag­eiland staat en mijn vader hem zo lang – tot eind jaren tachtig – met enkele onderbrekingen heeft mogen draaien.”

Rondleiding

De molen is gebouwd in de 17e eeuw en bemaalt de Kaagerpolder. Molenaar Jan laat zien hoe de molen werkt, hoe de waterhuishouding in de polder werkt en hoe de molen de polder droog maalt. Heeft u een klein gezelschap? Dan laat Jan op verzoek graag zijn molen zien. Hij is te bereiken via 071 331 3737.

Het meeste molenrijke gebied van Nederland

Het gebied rondom Kaag en Braassem telt de meeste molens en varianten. Ontdek ze allemaal! Meer weten over de Kagermolen? Klik hier

Meer lezen over Jan Verhaar? Lees het hele verhaal op de Rijnlandse Molenstichting


Foto's

Contactgegevens

Molenaar Jan Verhaar

Kaagerpolder
Kaag
071 331 3737
Educatief, Groepen,

Belangrijke informatie

Tijden op afspraak met de molenaar
Op aanvraag
Kaagerpolder

Bezoekt u Kaag en Braassem als toerist en wilt u meer informatie? Neem hier een kijkje.


Bekijk de toeristeninformatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 


Naar bereikbaarheid

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?


www.kaagenbraassem.nl