Adermolen

Aderpolder 3
2159 BA Rijpwetering
Molens,

Adermolen

De Adermolen is een grondzeiler uit 1941. De ronde, stenen windmolen met rieten kap wordt gebruikt om de Aderpolder te bemalen. De achtkante vijzelmolen die de polder oorspronkelijk bemaalde, brandde in 1880 af.

Ter vervanging werd een stoomcentrifugaalpomp geplaatst. Toen deze pomp rond 1940 slechter begon te functioneren, werd wegens oorlogsomstandigheden opnieuw een windmolen gebouwd: de huidige Adermolen. De molen draait op vrijwillige basis en is op afspraak open voor publiek. De molen is in eigendom van de Rijnlandse Molenstichting.

Deze molen is gebouwd in 1941 met materiaal afkomstig van de molen van de Zuidpolder bij Haarlemmerliede.

Restauratie

In de jaren vóór 2015 zakt de molen langzamerhand scheef. In het metselwerk waren grote scheuren gekomen en er sprongen spontaan stenen uit het metselwerk. Een grote restauratie diende zich aan. Bij de restauratie werd de molen veertig centimeter omhoog gebracht en volledig nieuw gefundeerd. Ook de voor- en achterwaterloop worden aangepast, en er wordt een nieuwe vijzel wordt aangebracht. Eind 2016 is de restauratie voltooid, in 2017 is de molen opnieuw in gebruik gesteld. 

Meer informatie over de Adermolen is te vinden in de Nederlandse molendatabase of neem een kijkje bij de Rijnlandse Molenstichting.


Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie? Neem hier een kijkje.


Bekijk de toeristeninformatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 


Naar bereikbaarheid

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?


www.kaagenbraassem.nl