Blauwemolen

Blauwemolenweg 10
2375 LZ Rijpwetering
Molens,
Foto door: Roos - Lichtgevoelig

Blauwemolen

De Blauwe Polder (voorheen Oud Aasepolder) heeft zijn naam te danken aan de wipmolen met blauwgeverfd bovenhuis die de polder bemaalde. Toen deze wipmolen in 1903 werd gesloopt, bouwde molenmaker Vrijburg uit Oud Ade in 1904 de huidige Blauwemolen van onderdelen van een oude boezemmolen (bouwjaar 1774) uit Hillegersberg.

De Blauwemolen is een achtkante, rietgedekte grondzeiler. Het gedeelte onder de kap is opvallend felblauw geschilderd. Tot 1960 bemaalde de molen de Blauwe polder, daarna raakte hij in verval. In 1971 kwam de molen in het beheer van de Rijnlandse Molenstichting en werd grondig gerestaureerd. Toen de Achtwatering – het water waarop de Blauwemolen uitmaalde – rond 1980 werd afgedamd, kon de molen alleen nog in circuit malen. Op dit moment is hij echter buiten bedrijf en doet dienst als woning. De Blauwemolen is een rijksmonument, maar is niet opengesteld voor publiek.

Bijzonder: Uniek is dat op de molenwerf een overhaal of overtoom staat, waarmee zo nu en dan een polderschuit over de polderdijk werd getrokken tussen polder- en boezemwater. De molen is groen geschilderd met witte rand en opschrift ANNO 1904.

Bekijk het fiilmpje van deze molen op ons Youtube-kanaal.

Bas Brand maakte ook een mooie drone video van deze molen. Bekijk het filmpje hier.

Meer informatie over de Blauwemolen vindt u in de Nederlandse molendatabase of via de Rijnlandse Molenstichting.


Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie? Neem hier een kijkje.


Bekijk de toeristeninformatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 


Naar bereikbaarheid

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?


www.kaagenbraassem.nl