De Vergulde Vos

Koppoellaan 22
2375 AB Rijpwetering
071-5018273
Monumenten,
Foto door: De Vergulde Vos nu

De Vergulde Vos

De Vergulde Vos is een monumentaal pand met een rijke geschiedenis. Wie er binnenstapt zou het niet denken, maar ooit was het hier een komen en gaan van criminelen. Het bruine eetcafé aan de Koppoel deed in vroeger tijden dienst als het ‘Regthuys van Alkemade’.

1615

Het huidige gebouw stamt uit de eerste helft van de 19e eeuw. Het is een rechthoekig boerenhuis, onder een hoog, met pannen gedekt schilddak. Op het huisteken met de goudkleurige vos staat het jaartal 1615 vermeld. Ook op een oude kaart van Rijnland uit 1615 wordt het pand al op de huidige locatie aangegeven.

Gunstige ligging

In De Vergulde Vos waren een herberg, rechthuis en de waag van de ambachtsheer van Warmond (die ook heer van Alkemade was) gevestigd. Van alle Alkemadese dorpen was Rijpwetering namelijk het gemakkelijkst te bereiken voor de heer van Warmond. Daarnaast lag het gebouw op de route naar Leiden; alle voetgangers uit omliggende dorpen passeerden De Vergulde Vos. Een toplocatie voor zowel waag als herberg.

Goed toeven

Nog steeds ligt De Vergulde Vos op een uitstekende locatie. Op het terras aan de Koppoel en binnen in het knusse eetcafé is het is goed toeven. Fietsers, watersporters en voorbijgangers kunnen er genieten van verschillende bieren van de tap, een seizoensgebonden menu en een fijne sfeer.

Lees meer over de geschiedenis van dit monument.


Gerelateerde ondernemers

De Vergulde Vos

Koppoellaan 22
2375 AB Rijpwetering
071-5018273
Stuur e-mail
Bekijk website
Cafés / Bars, Restaurants, Feestlocaties, Actief, Culinair, Monumenten,

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie? Neem hier een kijkje.


Bekijk de toeristeninformatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 


Naar bereikbaarheid

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?


www.kaagenbraassem.nl